1ο

1ο

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Βιβλία σε ρόδες




Στις 3 Οκτωβρίου έφτασε και στο δικό μας σχολείο, μετά από αίτησή μας, η βαλίτσα με τα βιβλία σε ρόδες.

Τι είναι τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ:

 Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρουν την επιλογή να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί το ενδιαφέρον να διαβάσουν το άλλο. Έτσι, σταδιακά, αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ φθάνουν στις τάξεις μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που καλύπτουν τρία επίπεδα αναγνωστικής ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερεις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις όπως εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης, συζητήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α. Τόσο ο σάκος, όσο και η ιστοσελίδα, περιέχουν προτάσεις αναγνωστικών διαδρομών και δράσεων γύρω από τα βιβλία.
Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ δημιουργήθηκε το 2011 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ, η οποία έχει και τα πνευματικά δικαιώματα, με αρχική πρόταση των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο και με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Aγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Αθήνα, με τη συνεργασία της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθηνών.
Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014, 30 νέοι σάκοι θα διακινηθούν από την ΠΥΡΝΑ σε 200 επιπλέον σχολεία, με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ
  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.



Με μεγάλη ανυπομονησία ανοίξαμε τη βαλίτσα και διαπιστώσαμε πως περιείχε 25 εξαιρετικά βιβλία περιβαλλοντικού περιεχομένου. Τα νήπια συμπληρώνοντας την κάρτα δανεισμού, δανείστηκαν για λίγες μέρες από ένα βιβλίο και ο στόχος ήταν να
το επιστρέψουν γρήγορα, για να μπορέσουν να δανειστούν όσο περισσότερα βιβλία γινόταν.
Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς αγκάλιασαν με πολλή ζεστασιά τα βιβλία και επιθυμούν να ξαναπάρουν τη βαλίτσα με βιβλία άλλης θεματικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.